Centrul de Informare şi Documentare
al AŢRU, împreună cu Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria a organizat
sâmbătă, 2 septembrie, festivalul gastronomic românesc. La cea de-a 13-a ediţie
a festivalului au participat 33 de echipe din localităţi româneşti din Ungaria şi
din România. Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa ambasadorului României la
Budapesta, Marius Lazurca şi a
consulului general din Jula, Florin
Trandafir Vasiloni.
Ideea unui astfel de festival a
pornit în urmă cu 13 ani de la AŢRU, prima ediţie desfăşurându-se în curtea
autoguvernării, cu participarea a doar câteva echipe din judeţele Bichiş,
Ciongrad şi Bihor, apoi festivalul a crescut pe an ce trecea, ne-a mărturisit
purtătorul de cuvânt al românilor din Ungaria, Traian Kreszta. Atmosfera a fost
întreţinută de o formaţie folclorică venită din România, de la Vărșand (din
jud. Arad), condusă de Ioan Laszlo.
Juriul format din 5 membri şi condus
de şeful Gál Tibor a decis ca anul
acesta premiul întâi să-l acorde echipei din Bedeu, locul doi echipei din
Şercad, iar locul trei echipei şcolii româneşti din Aletea. Au fost acordate
mai multe premii speciale, dintre care amintim premiul oferit de preşedintele
Asociaţiei Culturale Făgeţeana, Ioan
Gheorghe Oltean, echipei Autoguvernării Româneşti din Jula, care au gătit o
ciorbă de peşte. Câştigătorii vor merge într-un sejur de trei zile în Ţara
Făgetului.
I.K.
(Foto: Iulia Kaupert şi Gyulai Hírlap)
Comentarii
Trimiteți un comentariu